ریزش مو و عوامل موثر بر ریزش مو و راهکارها
در پوست سر یک فرد معمولی ۱۰۰ هزار تار مو، در افراد با موهای قرمز ۹۰ هزار، در افراد با موهای مشکی ۱۱۰ هزار و افراد با موهای بلوند ۱۵۰ هزار تار مو موجود میباشد.
در سـر بچـه در هــر سانتی متر مربع سر ۱۱۰۰ پیاز مو وجود دارد کـه ایـن تعـداد در سـن ۲۵ ســالگی به ۶۰۰ و در سن ۳۰ الـی ۵۰ سـالـگـی بـه ۲۵۰ الـی ۳۰۰ تـار مـو کـاهــــش مـییابد.از هر پیاز مو در حدود ۲۵ تار مو (پس از ریزش تـار مو قبلی) در طول حیات فرد رویش می کند
که هر کدام از آنها سالها باقی می ماند. مو از پروتئـیـنـی بـنـام کـــراتین تشکیل یافته است. این همان ماده ای است که سـازنــده پر پرندگان، ناخن، سم و چنگـال حیوانات می بـاشد.
خود کـراتـیـن عـمدتـا از اسـیـد آمــینه سیستئین (CYSTEINE) تشکیل یافته است.
مـو حـاوی رنـگدانه مــلانین میباشد
دو نوع ملانین در مو تولید میـگردد یکی اوملانین (EUMELANIN) که ایجاد کننده رنـگ قـهوه ای و مشــــکی است
و فئوملانین (PHAEOMELANIN) که ایجاد کننده رنگ قرمز می باشد.
تـرکـیــب این دو دو نوع رنگدانه درباره مو رنگهای متنوع مو را پدید می آورند. قطر مو ۰٫۱ میلی متر می باشـد. مو بطور متوسط در روز ۰٫۳۵ میلی متر و در ماه ۱ سانتی متر رشد می کـــند. رشد مو در تابستان از زمستان بیشتر بوده
همچنین رشد مو در مردان انــدکی سریعتر از زنان میباشد. حداکثر طول مو در سر ۷۰ الی ۹۰ سانتی متر میباشد.
برخی عوامل
۱- صـدمات خـارجی: کشــیدن شــدید مو توسط برس، کشیدگی مو بوسیله هد بـنـد، باندهای کشی و سنجاق سر، حرارت زیاد و سرمای شدید.
۲- کم خونی و کمبود آهن و سوء تغذیه، کمبود ویتامینهای A-B و کمبود روی.
۳- مصرف برخی داروها مانند: تیوراسیل.
۴- کم کاری غده تیروئید.
۵- نارسایی غدد فوق تیروئید.
۶- قارچ کچلی سر.
۷- استفاده زیاد از کلاه.
۸- گردش نامناسب خون در پوست سر.
۹- استرس.
۱۰- تغییرات هورمونی: استروژن رشد مو را تحریک کرده اما تستـوسـترون سبـب ریزش مو میگردد.
در حین حاملگی موهای زنان ضخیم و پر پشت شده امــا پس از زایمان و یا یائسگی ریزش مو افزایش می یابد.
۱۱- آندروژنیک (ANDROGENIC ALOPECIA): علت ۹۵ درصد ریـزش مو در زنان و مردان را تشکیل میدهد.
علت آن افزایـــش هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) میباشد. این ماده نوع بسیار فعال تستوسترون است.
سـبب کاهش فعالیت فولیکول شده و مــرحله آناژن را کوتاه میکند.
انواع ریزش مو
ریزش مو اختلالی است که به نام آلوپسی نیز شناخته میشود. ریزش مو در اثر ایجاد توقف در چرخه رشد مو به وجود میآید. ممکن است در هر ناحیه از بدن اتفاق بیوفتد اما محل شایع این عارضه روی پوست سر است. برای پیدا کردن درمان مناسب ابتدا لازم است نوع ریزش مو خود را بشناسید
ریزش آندروژنیک
این نوع اختلالی است که اکثر خانم ها و آقایان با آن دست و پنجه نرم میکنند. آلوپسی آندروژنیک اختلال ارثی است که درمان و کنترل آن با دارو یا جراحی توسط متخصص پوست مو و زیبایی قابل انجام است.
انواع ریزش مو مردانه
ریزش مو در مردان نیز بعد از بلوغ شروع شده و ممکن است تا سال ها به طول انجامد. ریزش شقیقه مو اختلالی است که در قسمت فوقانی شقیقه ها و فوقانی سر ایجاد میشود.
نوع سکه ای
نوعی بیماری پوستی است که ریزش موهای سر به صورت لکه ای اتفاق می افتد. ریزش موی سکه ای معمولا در قسمت پوست سر اتفاق می افتد اما ممکن است این اختلال در قسمت ابرو و یا ریش نیز دیده شود. در بعضی از شرایط قبل از ریزش مو ناحیه مربوطه ممکن است دچار خارش و یا درد شود.
آناژن افلوویوم
این نوع بر اثر درمان های شیمی درمانی به وجود میآید. داروهای مصرف شده در برخی از درمان های پزشکی بسیار قوی هستند و عوارض جانبی مصرف این نوع داروها با تولید فولیکولهای پوست سر ارتباط مستقیم دارد. برای درمان این نوع عارضه از ریزش مو حتما باید تحت نظر متخصص پوست و مو قرار گیرید.
تلوژن افلوویوم
در این نوع فولیکولهای پوست سر به طور همزمان وارد مرحله استراحت میشوند که نام آن تلوژن است. در این نوع اختلال زمانی آغاز میشود که فولیکول ها بعد از مرحله استراحت وارد مرحله بعدی که رشد نام دارد نشوند. تلوژن به طاسی کامل ختم نمیشود. اما ممکن است روزانه حجم زیادی از موهای سر از دست برود و در قسمت های سر و شقیقه نازک تر به نظر برسند. این نوع ریزش مو ممکن است به علت های متعددی مانند تیروئید، جراحی و زایمان و در شرایطی بر اثر کمبود ویتامین و کمبود آهن اتفاق بیوفتد. افرادی که دارای سابقه مصرف برخی از داروهای خاص مانند وارفارین هستند نیز ممکن است این نوع ریزش مو را تجربه کنند.
طاسی منطقه ای (آلوپسی آرئاتا)
یک نوع عارضه خود ایمنی است که سلول ها به فولیکول های مو حمله میکنند و باعث ریزش شدید مو میشوند. این نوع ریزش در کودکان و بزرگسالان ممکن است بصورت ناگهانی ایجاد شود. در این نوع ریزش مو فرد احساس درد نمیکند. ولی موها به صورت دسته های کوچک در قسمت ابرو و مژه ها میریزند. برای درمان این نوع ریزش مو نیز باید تحت مراقبت متخصص پوست و مو قرار گیرید.
کچلی سر (تینیا کپیتیس)
این نوع عارضه با عنوان کرم حلقوی پوست سر نیز شناخته میشود. اختلال به وجود آمده در این نوع ، نوعی عفونت قارچی سر است که یکی از علت ریزش سر در کودکان است. در این نوع ریزش فرد احساس خارش میکند و نواحی دچار کچلی که به شکل دایره های کوچک است دچار التهاب، قرمزی و پوسته پوسته شدن میشوند. در برخی از شرایط حاد پوست سر با تاول های چرکین و زخم همراه است. درمان ریزش مو در این مرحله نیز باید توسط متخصص پوست و مو انجام شود
ریزش مو ناگهانی
گاهی اوقات افراد دچار ریزش ناگهانی و غافلگیرانه در عرض مدت كوتاهی می شوند این ریزش وسیع و شدید مو دارای خطر كمتری است و می تواند به دنبال شوكهای هیجانی یا ناراحتیهای روانی یا جسمی مانند: زایمان و سقط جنین، تب های شدید، بیهوشی عمومی، مسمومیت، مصرف بعضی داروها رخ دهد، سایر عوامل مانند عدم تعادل در رژیم غذایی، كمبودهایی تغذیه ای، خستگی بیش از حد و عدم رعایت نكات بهداشتی اثرات زیان آوری روی سلامتی و رشد موها دارند كمبود اسید آمینه های اساسی، روی و مس، ویتامینهای B، ویتامین H (بیوتین)، ویتامین A و E می تواند باعث ضعف پیاز مو می شود و مصرف این مواد كراتینی شدن و پیری پوست و موها را به تاخیر می اندازد.
درمان ریزش مو
داروهای مختلفی برای درمان تجویز می شوند بعضی از آنها به منظور برطرف کردن علت زمینه ای ریزش بوده و به طور غیر مستقیم باعث طبیعی شدن ریزش می شوند بنابراین نکته مهم در درمان این بیماری قبل از تجویز دارو تشخیص دقیق علت ریزش مو بوده و با توجه به نوع و علت بیماری برنامه درمان افراد متفاوت می باشد.
منطقی ترین کار در درمان این بیماری مشاوره با پزشک پوست و مو می باشد. پزشک با بررسی تاریخچه پزشکی بیمار ، معاینه سر و انجام بعضی از آزمایشهای خونی برای بررسی وضعیت هورمونها وتشخیص بیماریهای داخلی که باعث ریزش غیر طبیعی مو می شوند می تواند علت دقیق ریزش مو را تشخیص دهد. اگر علت بیماریهای داخلی مثل دیابت، تیروئید، تخمدان پلی کیستیک، بیماریهای اتوایمیون ،کم خونی و… باشد کنترل دقیق بیماری می تواند ریزش را کنترل کند.
درمانهای دارویی در صورتی که در اوایل شروع ریزش مو تجویز شوند در اغلب موارد به خوبی می توانند ریزش مو را کنترل کنند. و از بین رفتن کامل فولیکولها جلوگیری کنند در صورتی که فولیکولها در اثر پدیده مینیاتوری شدن کامل از بین رفته باشند این درمانها باعث رشد موهای نازک و کرک مانندی شده و در صورتی که درمان قطع شود موهای درآمده میریزند بنابراین در این حالت بهترین درمان دائمی و طبیعی برای پر کردن مناطق بدون مو جراحی پیوند مو می باشد.