مطالب جالب در مورد فشن و مد
مد زبان لحظه هاست
فشن چیست؟
معنی لغوی فشن یعنی سبک و شیوه که از گذشته تا امروز از مهم ترین و تاثیرگذارترین عوامل بر جامعه و مردم است. فشن لباس نیست بلکه نوعی سلیقه است. سلیقه افرادی که طرح و ترندهای سال آینده را یک سال جلوتر طراحی می کنند و این طرح ها الگوهای برندهای معتبر میشوند
فشن از جمله صنایعی است که اهمیت زیادی در دنیا دارد. هر روز شرکتهای بزرگ تولیدکننده پوشاک در دنیا با هم رقابت میکنند تا بهترینها را ارائه دهند. اما در نهایت این شما هستید که براساس فشن و مد معرفی شده، سبک و استایل پوشش خود را انتخاب میکنید.
مد چیست؟
مد در اصل کلمهای فرانسوی است که البته در انگلیسی هم کاربرد دارد. ریشه اصلی آن به لاتین و شاید قبل از لاتین به رم باستان برمیگردد که از مدگرفته شد. در ترجمهی مد میگویند آن چیزی که رایج است یا چیزی که تعلق به روز دارد و جدید است. واژه مد در لغتبه معنای سلیقه، اسلوب، روش و شیوه و… به کار میرود و در اصطلاح، عبارت است از روش و طریقهای موقتی که براساس ذوق و سلیقه افراد یک جامعه و سبک زندگی از جمله شکل لباس پوشیدن، نوع آداب پذیرایی و معاشرت و تزیین و معماری خانه و… را تنظیم مینماید.
بنابراین، میتوان گفت: مد به تغییر سلیقه ناگهانی و مکرر همه یا بعضی از افراد یک جامعه اطلاق میشود و منجر به گرایش به انجام رفتاری خاص یا مصرف کالای به خصوصی یا در پیش گرفتن سبکی خاص در زندگی میشود.
مد از منظر روانشناسی
از منظر روانشناسی، گسترش مد ریشه در یکی از نیازهای آدمی دارد این نیاز میل به « تثبیت»نام دارد. ساده ترین جلوه این نیاز، تمایلی است که همه ما در به نمایش گذاشتن و خودنمایی بروز می دهیم. میل به تثبیت در واقع با تلاش فرد برای اثبات « فردیت»و شخصیتش همراه است. او برای هدفش در مرحله نخست سعی می کند الگویی برای خود بیابد.
این الگو در وهله اول پدر ، مادر یا برادر و خواهر بزرگتر هستند. اما به مرور این الگوها در جامعه کمرنگ می شوند و او تلاش می کند الگویی برجسته تر برای خود بیابد. این الگو باید الگویی عمومی تر باشد. انتخاب الگویی عمومی از سوی افراد و تلاش برای شبیه سازی ظاهری به این الگو در واقع عامل پیدایش و رواج پدیده مد است. پذیرش مد در یک جامعه مراحل مختلفی دارد. وقتی علاقه به مدی خاص در جامعه به وجود می آید، عده ای به آن روی می آورند، بعد از مدتی این شیوه تبدیل به عادتی رایج و در صورتی که همگانی شود، بخشی از فرهنگ جامعه می شود.
فشن و مد تعیین کننده میزان تغییرات فرهنگی
«مد گرایی» حالتی است که فرد طرز لباس پوشیدن و سبک، زندگی و رفتار خود را طبق آخرین الگو ها تنظیم کند و به محض آنکه الگوی جدیدی در جامعه رواج یافت، از آن یکی پیروی نماید. مد گرایی در لغت به معنای پیروی کردن از مدل و به دنبال مد بودن هست.
زشت یا زیبا بودن خود و بدن بستگی به نگرش و گرایشات جامعه ما دارد. امروزه به دلیل آرمان طلبی فرهنگی دائما مدهای جدیدی پا به عرصه ظهور می گذارند. اگر قادر به تغییر شکل لباس خود و بدن خود نباشیم نمی توانیم خود را با معیارهای فشن و مد تطبیق دهیم. زندگی کسانی که خود را با معیارهای فشن و مد منطبق کردند و در این تغییر موفق بوده اند همواره درگیر سیکل های رژیم غذایی، جراحی پلاستیک، ورزش و ..است
فشن و مد، دو مفهوم مهم در حوزه طراحی لباس
مفاهیم فشن و مد با سابقه طولانی خود، فقط به نوع پوشش و لباسی که میپوشیم، خلاصه نمیشود. این مفهوم در تمامی صنایع و ابزارهایی که با زندگی انسان مرتبط است، وجود دارد. به همین دلیل در نحوه رفتار و صحبت کردن، نوع معماری ساختمانها، رنگ سال، رژیم غذایی و … مسئله مد و فشن را میبینیم. اما استفاده از این دو کلمه بیشتر در حوزه صنعت نساجی و طراحی لباس استفاده میشود.
از سوی دیگر این دو واژه دارای معانی مشابه هستند و در حوزه لباس، به معنای نوع پوشش در مقطع زمانی خاص هستند. به همین دلیل ممکن است لباس و پوششی خاص در یک مقطع زمانی طرفداران زیادی داشته باشد، اما بعد از مدت کوتاهی کسی از آن استفاده نکند و حتی آن پوشش را مسخره کنند. شاید تصور کنید که فشن و مد فقط شامل مد غربی است و در سایر حوزهها مانند سبک اسلامی چنین چیزی وجود ندارد؛ در حالی که چنین نیست. در حال حاضر بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون مسلمان در جهان زندگی میکنند و مد (فشن) اسلامی هر روز در حال گسترش است. این موضع به خوبی نشان میدهد که مفاهیم مد و Fashionبا اخلاق و دینداری منافات ندارد.