غار کلدر خرم آباد با قدمت 63 هزار ساله
غار کلدر مربوط به دوران پارینه سنگی میباشد نتایج کاوشها توسط باستان شناسان در این غار نشان دهنده آن است که ایران نخسین زادگاه انسان های هوشمند است.به دلیل اینکه شواهد فرهنگی وجود اولین انسان هوشمند در غرب آسیا را در این غار کشف کرده است.
طبق مصاحبه با دکتر بازگیر:
کاوش باستان شناسان به این باور بود که سابقه تاریخی غار کلدر به 54 هزار و 400 سال می رسد. با تحقیقات و کشف جمجمهای از انسان هوشمند و آزمایش های علمی بر روی این جمجمه ، اثبات شد که قدمت واقعی این غار به بیش از 63 هزار سال می رسد. این اثبات میکند که می توان قدیمی ترین سکونتگاه انسانهای هوشمند را در غرب قاره آسیا نامید. در واقع اولین سکونتگاه انسانهای هوشمند در لرستان خرم آباد بوده است.
غار کلدر کجاست؟
غار کلدر در استان لرستان شهر خرم آباد بخش مرکزی دهستان رباط نمکی روستای قلعه سنگی واقع میباشد. و این اثر تاریخی در 28 اسفند 1385 با شماره ثبت 18796 بعنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسید.
قدمت و اهمیت کشف غار
در غار کلدر دست افزارهای سنگی انسانهای هوشمند با قدمت بیش از 63 هزار سال و فسیل انسان کشف شد.
قدمت کشفیات دست افزارهای غار اروپایی ها 43 هزار سال می باشد.
طی کاوش محققان شرایط اقلیمی دوره زیست انسانهای نئاندرتال هموساپنیس را بازسازی کردند و به این نتیجه رسیدند که زاگرس مرکزی به صورت مناطق نیمه خشک و استپی با بخش هایی دارای پوشش جنگلی بوده است.
فسیل جمجمه انسان هوشمند در غار کلدر
طبق گزارش میراث فرهنگی لرستان و نقل از ایرانکده:
جمجمه انسان هوشمند توسط متخصصان دانشگاه سوربن فرانسه با آنالیز بخشی از فسیل جمجمه در غار کلدر، تایید شد.
سید امین قاسمی: متخصصان دانشگاه سوربن فرانسه با آنالیز سه بعدی الکترونیکی و لیزری بخشی از جمجمه مکشوفه در غار کلدر خرم آباد که این فسیل مربوط به انسانهای هوشمند است.
و در ادامه افزودند که نتایج مقدماتی از گونه شناسی توسط آناتومی فیزیکی و نتایج اسکن و همچنین تفسیر آنها در دانشگاه کپنهاگ دانمارک نشان می دهد که فسیل مربوطه به گونه هوموساپین (انسان مدرن یا هوشمند) است.
نظریه باستان شناسان
نمونه تاریخی در عمق 163 سانتیمتری لایه پارینه سنگی میانه غار کلدر به دست آمده و از آنجایی که عمق نهایی نهشتههای فرهنگی این لایه بین 200 تا 220 سانتی متر متغیر است لذا دستیابی به قدمت نهایی پارینه سنگی میانه این محوطه منوط به کاوشهای جدید و کشف نمونه های حرارت دیده در پایینترین عمقهاست.